Energiebesparing en comfort met GBS

Energiebesparing en comfort met GBS

2024-06-24

Energiebesparing en comfort met Gebouwbeheer Systemen: Case Study OBS Vleuterweide te Utrecht
Het monitoren van Gebouwbeheer Systemen (GBS) is cruciaal voor een efficiënt en duurzaam beheer van moderne gebouwen. Voor onderwijsdirecties en gebouweigenaren biedt dit tal van voordelen, vooral op het gebied van energiebesparing en comfort. 

Inzichten uit het Gebouwbeheer Systeem bij OBS Vleuterweide
Na de oplevering van de nieuwbouw van OBS Vleuterweide is direct begonnen met het monitoren van het GBS. Het systeem biedt waardevolle inzichten die verder gaan dan de momentopname bij de oplevering. Door regelmatig te analyseren, kunnen conclusies worden getrokken over de werkelijke prestaties van de installaties. Aan de hand hiervan kunnen instellingen van de installaties worden aangepast aan het gebouw en het gebruik van het gebouw. 

Praktische verbeterpunten uitgelicht
Enkele verbeteringen die door monitoring zijn doorgevoerd zijn onder andere:

  • Correctie van de zonwering: De oriëntaties van de zonwering stonden verkeerd ingesteld, waardoor de zonwering niet goed werd aangestuurd.
  • Verbetering van de schakeling van verlichting: Het GBS toonde aan dat bepaalde verlichting niet werd uitgeschakeld.
  • Controle en optimalisatie van bedrijfstijden: We merkten dat een pomp onnodig veel draaiuren had, wat leidde tot een verfijning van de parameters.

Voorstellen voor systeemaanpassingen
Bij OBS Vleuterweide hebben we maandelijks overleg via Teams met de opdrachtgever, beleidsmaker Jos Boon bij SPO Utrecht, adviseur en installateur. Adko van Vintis bereidt deze vergaderingen voor door het GBS op afstand te analyseren en de juiste vragen te stellen. In deze overleggen werden de bevindingen uit de monitoring toegelicht en werd een aanpak van de geconstateerde problemen besproken. Veel van deze kwesties werden voorgelegd aan de installateur, die verantwoordelijk is voor de oplossing binnen de garantie- en onderhoudsperiode.
 
Samenwerking en implementatie
De betrokkenheid van alle partijen, inclusief de opdrachtgever met een technische achtergrond, vergemakkelijkte het doorvoeren van noodzakelijke aanpassingen.
In de periode na de oplevering zijn verschillende triggers en issues opgemerkt die erop wezen dat het systeem niet optimaal functioneerde. Deze omvatten onder andere:

  • Klachten en wensen van gebruikers: De ervaring van de mensen voor wie de installatie is gemaakt en die in een gebouw werken, is leidend voor diverse aanpassingen en verbeteringen op het gebied van comfort.
  • Onnodig lange bedrijfstijden: Systemen als luchtbehandeling die na gebruikstijd blijven draaien of te lang in bedrijf zijn – ook in vakanties.
  • Onverwachte resultaten: Afwijkende waarden zoals zonwering die op de verkeerde gevel zakt of (te) hoge aanvoer- of retourtemperaturen.
  • Foutieve instellingen: Bijvoorbeeld bedrijfstijd van vloerverwarming welke op gebruikstijd stond ingesteld in plaats van 24/7.

 
Aanbeveling voor monitoring
We raden sterk aan om monitoring van gebouwbeheer systemen standaard toe te passen bij nieuwbouw. SPO Utrecht ervaart bij sommige gebouwen dat zelfs na 10 jaar nog problemen voorkomen welke zijn te herleiden naar de nieuwbouw. Hoewel deze problemen vaak niet direct het gebruik beïnvloeden, kunnen ze wel leiden tot onnodige energieverspilling.

  • Start monitoring direct na oplevering: Begin na oplevering met monitoring om vanaf het begin een optimaal functionerend systeem te garanderen.
  • Regelmatig overleg: Houd maandelijkse bijeenkomsten met alle betrokken partijen om snel in te kunnen grijpen bij eventuele problemen.
  • Gebruik de monitoring voor energiebeheer: Focus niet alleen op operationele efficiëntie en comfort, maar ook op energiebeheer om duurzaamheidsdoelen te behalen.

Het monitoren van GBS biedt aanzienlijke voordelen en door vanaf de oplevering regelmatig te monitoren en analyseren, kunnen instellingen zoals bij OBS Vleuterweide aanzienlijke verbeteringen en besparingen realiseren.
 
Benieuwd hoe monitoring gebouwbeheer kan optimaliseren, en extra comfort voor de gebruikers en energiebesparing kan opleveren? Neem vandaag nog contact met ons op! info@vintis.nl.
Vintis is voorbereid op de verplichte aanwezigheid van een gebouwautomatisering en -controlesysteem (GACS) in utiliteitsgebouwen per 1 januari 2026. Samen kunnen we bijdragen aan duurzamere en efficiëntere gebouwen.
 
Bij Vintis streven we naar een duurzame bebouwde omgeving in Nederland. Onze expertise op het snijvlak van installatietechniek, architectuur en gebouwbeheer stelt ons in staat om gebouwen te realiseren die uitblinken in comfort en duurzaamheid. Lees meer over onze expertise energiemonitoring.
 

Betrokken partijen

SPO Utrecht
Spijker klimaatservice 
OBS Vleuterweide

 

 

Deel dit op social media:

GERELATEERD NIEUWS

Engineer Werktuigbouwkunde bij Vintis zijn betekent verder kijken dan de techniek!

Waarom Yoeri iedere dag met plezier naar werk komt?

 

Op naar een groenere toekomst!

In 2024 gaan we verder: We gaan nog meer energie+ gebouwen realiseren en bijdragen aan duurzame energieopwekkende gebouwen waarbij WENG de indicator is voor de werkelijke energie-efficientie van het gebouw.
Projecten en gebouwen die echt verschil maken: een extreem lage CO2 uitstoot hebben tijdens de productie van de gebruikte materialen maar ook een lage CO2 uitstoot tijdens de gebruiksfase. Door nu te investeren in hoogwaardig vastgoed, bereiken we samen de Paris Proof doelstelling in 2040!

School van het Jaar publieksprijs voor Basisschool de Boemerang!

Gefeliciteerd Basisschool de Boemerang uit Utrecht met het winnen van de 'School van het Jaar' publieksprijs uitgeschreven door Arcello awards 2023! Als Vintis zijn we trots op onze bijdrage met duurzaam technisch advies, van ontwerp tot realisatie.
 

Word onze nieuwe Projectleider Werktuigbouwkunde

Bij Vintis geloven we in de kracht van samenwerking en gedeelde kennis van duurzame gebouwontwerpen. Zet jouw passie en kennis in en ontwerp samen met een hecht team duurzame gebouwinstallaties voor optimaal gebruikscomfort. Als projectleider Werktuigbouwkunde ben jij degene die we zoeken om met onze engineers en adviseurs tastbaar succes neer te zetten. Neem contact op met onze recruiter Dennis Hofman: E: d.hofman@vintis.nl. T: 06-81047335 en bouw mee aan duurzame leef- en werkomgevingen.

OVERIG NIEUWS

BWRI Sappemeer als toonbeeld van duurzaamheid

​Bij Vintis erkennen we de uitdagingen op weg naar Paris Proof 2040. Maar door onze ervaring met maatwerkoplossingen, voegen wij daadwerkelijk waarde toe – niet alleen aan uw gebouw, maar ook aan de toekomst.

Bouw Schoonhovens College en Sporthal De Meent van start

Gemeente Krimpenerwaard zet in op duurzaamheid met de bouw van een nieuw, modern schoolcomplex en sporthal voor het Schoonhovens College op de locatie van de huidige sporthal De Meent in Schoonhoven. Dit door Geurst & Schulze architecten ontworpen complex biedt plaats aan beroepsgerichte VMBO-opleidingen. 

Kindcentrum KC Op Zee in gebruik!

Groen en Slim: Het nieuwe schoolgebouw van KC Op Zee
We zijn trots op het duurzame schoolgebouw van KC Op Zee in Noordwijk van Sophia Scholen ontworpen door Topos architecten. Het is een combinatie van onderwijs en kinderopvang in een prachtige, natuurlijke setting. 

Sheddaken: slim pluspunt van Etty Hillesum Lyceum

Vintis is betrokken bij het bouwen van een bijzonder schoolgebouw voor het Etty Hillesum Lyceum ‘De Marke’. Een praktijkschool van meer dan 10.000 m2 voor VMBO- en MAVO-onderwijs. Het Etty Hillesum zet met deze school de toon hoe modern praktijkonderwijs eruit kan zien!