Eerste CO2-neutrale C2C-school in NL geopend

Eerste CO2-neutrale C2C-school in NL geopend

2013-10-04
Vandaag is de nieuwbouw van Lyceum Schravenlant te Schiedam officieel geopend door Wethouder Stam (Onderwijs) en Wethouder Grijzen (Milieu). Op 3 september jl. zijn de leerlingen van deze havo-vwoschool gestart in hun splinternieuwe duurzame gebouw. LIAG heeft in samenwerking met leerlingen, het schoolbestuur en de gemeente het nieuwe Lyceum Schravenlant ontworpen, geheel volgens Cradle to Cradle-principes.

Dit CO2-neutrale schoolgebouw zal een voorbeeldproject en ‘proeftuin’ zijn voor het toepassen van duurzame innovaties in scholen, woonwijken, openbare ruimten en op bedrijfsterreinen. Het lyceum dat het verouderde gebouw vervangt, zal dienen als platform voor educatieve en culturele beleving in Schiedam. 

Pilot
Lyceum Schravenlant is het eerste schoolgebouw van Nederland dat volledig in de filosofie van Cradle to Cradle (C2C) is gerealiseerd. Op allerlei manieren is gekeken hoe de school in zijn geheel maximaal duurzaam kan zijn. Er is onder meer onderzoek gedaan naar het toepassen van WKO, zonnecellen, windturbines, levende groene wanden van rendiermos en mossedumdaken maar vooral naar de sociale interactie tussen alle betrokkenen.

Het totale ontwerp en ontwerpproces vormt een pilot voor het C2C-bouwen. In een brief roemt Michael Braungart, een van de grondleggers van de Cradle to Cradle-filosofie, de manier waarop leerlingen, gemeente en architecten samenwerken om tot een duurzaam geheel te komen. Op aanraden van projectmanagementbureau HEVO heeft LIAG in een vroeg stadium innovatieve bedrijven met C2C-producten uitgenodigd om mee te praten over huidige en toekomstige ontwikkelingen. Het interieur van het gebouw heeft Ateliers ontworpen in samenwerking met LIAG.

De aspecten die bij het Lyceum Schravenlant een grote rol speelden zijn onder meer een gezonde leefomgeving en robuustheid in de vorm van degelijke C2C-materialen zoals folies en vloeren, hergebruikte en upcyclebare materialen. De school heeft een sensorgestuurd regelsysteem voor lucht, verwarming en verlichting, CO2-gestuurde ventilatie, en binnenbeplanting voor akoestiek en luchtvochtigheid.

Educatief
De vormgeving van het lyceum is afgestemd op didactisch nut die een duurzame bewustwording bij leerlingen stimuleert. Zo zijn installaties deels zichtbaar gelaten, wordt er met spreuken op de atriumbalustrades verwezen naar de duurzame materialisatie en zijn gevels vormgegeven afhankelijk van de oriëntatie. De leerlingen hebben samen met LIAG het gebouw vormgegeven. Zo is de balie in nauwe samenwerking met de leerlingen ontworpen.

Jan van Beveren, rector Lyceum Schravenlant: “Opvallend is dat het gebouw niet alleen open en licht is, maar ook een soort van rust uitstraalt.”

Klaar voor de toekomst
Het gebouw is voorbereid om in de toekomst nieuwe technieken toe te passen zodra het rendement het toelaat. Het schoolgebouw is flexibel indeelbaar door onder meer een installatieopzet gerelateerd aan de stramienmaten en flexibele wanden. Hierdoor kan het pand in de toekomst zonder problemen krimpen, groeien of andere functies huisvesten. Ook zijn bouwdelen nu al onafhankelijk van elkaar te gebruiken.

Bekijk het referentieproject
Bekijk de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Deel dit op social media:

GERELATEERD NIEUWS

Bouw Schoonhovens College en Sporthal De Meent van start

Gemeente Krimpenerwaard zet in op duurzaamheid met de bouw van een nieuw, modern schoolcomplex en sporthal voor het Schoonhovens College op de locatie van de huidige sporthal De Meent in Schoonhoven. Dit door Geurst & Schulze architecten ontworpen complex biedt plaats aan beroepsgerichte VMBO-opleidingen. 

Kindcentrum KC Op Zee in gebruik!

Groen en Slim: Het nieuwe schoolgebouw van KC Op Zee
We zijn trots op het duurzame schoolgebouw van KC Op Zee in Noordwijk van Sophia Scholen ontworpen door Topos architecten. Het is een combinatie van onderwijs en kinderopvang in een prachtige, natuurlijke setting. 

Sheddaken: slim pluspunt van Etty Hillesum Lyceum

Vintis is betrokken bij het bouwen van een bijzonder schoolgebouw voor het Etty Hillesum Lyceum ‘De Marke’. Een praktijkschool van meer dan 10.000 m2 voor VMBO- en MAVO-onderwijs. Het Etty Hillesum zet met deze school de toon hoe modern praktijkonderwijs eruit kan zien!
 

Nieuwbouw Coenecoop College Waddinxveen officieel geopend!

Het nieuwe Coenecoop College Waddinxveen heeft deze week haar deuren geopend voor ruim 950 scholieren op vmbo-, havo- en vwo-niveau. Het nieuwe gebouw heeft een gezonde leeromgeving met een aangenaam binnenklimaat.

OVERIG NIEUWS

Energiebesparing en comfort met GBS

Case study OBS Vleuterweide te Utrecht
Het monitoren van Gebouwbeheer Systemen (GBS) is cruciaal voor een efficiënt en duurzaam beheer van moderne gebouwen. Voor onderwijsdirecties en gebouweigenaren biedt dit tal van voordelen, vooral op het gebied van energiebesparing en comfort.

Engineer Werktuigbouwkunde bij Vintis zijn betekent verder kijken dan de techniek!

Waarom Yoeri iedere dag met plezier naar werk komt?

 

BWRI Sappemeer als toonbeeld van duurzaamheid

​Bij Vintis erkennen we de uitdagingen op weg naar Paris Proof 2040. Maar door onze ervaring met maatwerkoplossingen, voegen wij daadwerkelijk waarde toe – niet alleen aan uw gebouw, maar ook aan de toekomst.

Op naar een groenere toekomst!

In 2024 gaan we verder: We gaan nog meer energie+ gebouwen realiseren en bijdragen aan duurzame energieopwekkende gebouwen waarbij WENG de indicator is voor de werkelijke energie-efficientie van het gebouw.
Projecten en gebouwen die echt verschil maken: een extreem lage CO2 uitstoot hebben tijdens de productie van de gebruikte materialen maar ook een lage CO2 uitstoot tijdens de gebruiksfase. Door nu te investeren in hoogwaardig vastgoed, bereiken we samen de Paris Proof doelstelling in 2040!