Eerste CO2-neutrale C2C-school in NL geopend
Eerste CO2-neutrale C2C-school in NL geopend
Dit CO2-neutrale schoolgebouw zal een voorbeeldproject en ‘proeftuin’ zijn voor het toepassen van duurzame innovaties in scholen, woonwijken, openbare ruimten en op bedrijfsterreinen. Het lyceum dat het verouderde gebouw vervangt, zal dienen als platform voor educatieve en culturele beleving in Schiedam.
Pilot
Lyceum Schravenlant is het eerste schoolgebouw van Nederland dat volledig in de filosofie van Cradle to Cradle (C2C) is gerealiseerd. Op allerlei manieren is gekeken hoe de school in zijn geheel maximaal duurzaam kan zijn. Er is onder meer onderzoek gedaan naar het toepassen van WKO, zonnecellen, windturbines, levende groene wanden van rendiermos en mossedumdaken maar vooral naar de sociale interactie tussen alle betrokkenen.
Het totale ontwerp en ontwerpproces vormt een pilot voor het C2C-bouwen. In een brief roemt Michael Braungart, een van de grondleggers van de Cradle to Cradle-filosofie, de manier waarop leerlingen, gemeente en architecten samenwerken om tot een duurzaam geheel te komen. Op aanraden van projectmanagementbureau HEVO heeft LIAG in een vroeg stadium innovatieve bedrijven met C2C-producten uitgenodigd om mee te praten over huidige en toekomstige ontwikkelingen. Het interieur van het gebouw heeft Ateliers ontworpen in samenwerking met LIAG.
De aspecten die bij het Lyceum Schravenlant een grote rol speelden zijn onder meer een gezonde leefomgeving en robuustheid in de vorm van degelijke C2C-materialen zoals folies en vloeren, hergebruikte en upcyclebare materialen. De school heeft een sensorgestuurd regelsysteem voor lucht, verwarming en verlichting, CO2-gestuurde ventilatie, en binnenbeplanting voor akoestiek en luchtvochtigheid.
Educatief
De vormgeving van het lyceum is afgestemd op didactisch nut die een duurzame bewustwording bij leerlingen stimuleert. Zo zijn installaties deels zichtbaar gelaten, wordt er met spreuken op de atriumbalustrades verwezen naar de duurzame materialisatie en zijn gevels vormgegeven afhankelijk van de oriëntatie. De leerlingen hebben samen met LIAG het gebouw vormgegeven. Zo is de balie in nauwe samenwerking met de leerlingen ontworpen.
Jan van Beveren, rector Lyceum Schravenlant: “Opvallend is dat het gebouw niet alleen open en licht is, maar ook een soort van rust uitstraalt.”
Klaar voor de toekomst
Het gebouw is voorbereid om in de toekomst nieuwe technieken toe te passen zodra het rendement het toelaat. Het schoolgebouw is flexibel indeelbaar door onder meer een installatieopzet gerelateerd aan de stramienmaten en flexibele wanden. Hierdoor kan het pand in de toekomst zonder problemen krimpen, groeien of andere functies huisvesten. Ook zijn bouwdelen nu al onafhankelijk van elkaar te gebruiken.
Bekijk het referentieproject
Bekijk de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
GERELATEERD NIEUWS
Jaren-60 schoolgebouw van SO Lux in Utrecht getransformeerd naar BENG
Basisschool SO Lux gevestigd in een jaren 60-gebouw heeft een volledige transformatie ondergaan zodat het toekomstbestendig is. Alle inspanningen zijn verricht om het gebouw te verduurzamen, energiezuinig en gasloos te maken.Publieksprijs duurzaam beste gebouw voor Fridtjof Nansenschool!
De Fridtjof Nansenschool heeft de publieksprijs voor duurzaam beste gebouw 2023 in Rotterdam gewonnen! Vintis is trots op het feit dat we het duurzame installatietechnische concept hebben ontwikkeld voor dit energie neutrale gebouw. De visie van de Fridtjof Nansenschool om een groter bewustzijn van energie en natuur te creëren onder jonge kinderen is succesvol gebleken en wordt door het publiek geprezen.DO gereed voor Etty Hillesum Lyceum
Afgelopen maanden heeft Vintis hard gewerkt aan het Definitief Ontwerp voor de nieuwbouw van het Etty Hillesum Lyceum de Marke.Meerwaarde van energiemonitoring
Door energiemonitoring heeft Vintis in de nieuwbouw van het VMBO Leystede te Leiden snel de oorzaken van onder andere de koudeklachten en ventilatieproblemen in kaart gebracht.OVERIG NIEUWS
Word onze nieuwe Projectleider Werktuigbouwkunde
Bij Vintis geloven we in de kracht van samenwerking en gedeelde kennis van duurzame gebouwontwerpen. Zet jouw passie en kennis in en ontwerp samen met een hecht team duurzame gebouwinstallaties voor optimaal gebruikscomfort. Als projectleider Werktuigbouwkunde ben jij degene die we zoeken om met onze engineers en adviseurs tastbaar succes neer te zetten. Neem contact op met onze recruiter Dennis Hofman: E: d.hofman@vintis.nl. T: 06-81047335 en bouw mee aan duurzame leef- en werkomgevingen.Versterking team
Met de start van Ashvin Sewnath, breiden we het Vintis team verder uit met een ervaren Elektrotechnisch Engineer!Nieuw talent gestart bij Vintis!
We zijn blij met de komst van onze nieuwe collega, Milad Kalantary. Hij heeft zijn studie WTB afgerond aan De Haagse Hogeschool in Delft en als student gewerkt als technicus Werktuigbouwkunde.Wacht je op reactie van Vintis?
Er is iets fout gegaan met het sollicitatieformulier op onze werkenbij website door een technisch probleem, waardoor wij niet alle sollicitaties hebben ontvangen. Deze fout is inmiddels verholpen! Heb je het sollicitatieformulier ingevuld maar nog geen reactie ontvangen?Neem dan contact op met onze recruiter Dennis Hofman: E: d.hofman@vintis.nl T: 06-81047335.
Heb je interesse in één van onze vacatures van engineer Elektrotechniek, engineer Werktuigbouwkunde, projectleider of adviseur? We komen graag met je in contact of bezoek www.werkenbijvintis.nl!