Circulair ontwerp Sporthal Waddinxveen

Circulair ontwerp Sporthal Waddinxveen

2021-04-06
Circulair ontwerp Sporthal Waddinxveen
Vintis heeft met Topos architecten een bijzondere duurzaamheidsopgave gerealiseerd: een circulaire sportaccommodatie.
De sportaccommodatie wordt zo gebouwd dat deze kan worden verplaatst wanneer het naastgelegen zwembad op termijn wordt vernieuwd. Hiervoor is gekozen voor hergebruik van materiaal en zijn demontabele constructies en installaties toegepast. Het ontwerp is circulair, wat betekent dat gebouwonderdelen en de technische installaties een zo laag mogelijke impact hebben op het milieu.
Voor de technische installaties is een modulair plan uitgedacht. De installaties kunnen zo met de sporthal meeverhuizen als het zover is. Voorbeelden van de circulaire bouwkundige installaties zijn:
  • Het leidingwerk is op strategische punten uitgevoerd met losneembare (vitaulic) koppelingen, zodat de onderdelen makkelijk en compact te demonteren en vervoeren zijn.
  • Prefab onderdelen speelt hierin ook een rol: bijvoorbeeld kunststof (modulair) opgebouwde verdelers voor de verwarming. Deze kan door het gebruik van standaard afmetingen in z'n geheel worden meegenomen voor hergebruik elders.
  • Met de leveranciers is ook gekeken naar het minimaliseren van de afvalstroom tijdens gebruik. Zoals uitwasbare filters voor de luchtbehandelingskast.
  • Het dak is voorzien van PV panelen met C2C certificaat. Hierdoor is het gebouw Energieneutraal,  met een lage milieubelasting.
  • Duurzame en bio-based materialen zien, zoals bio-based dakisolatie.
De visie van Vintis is het bijdragen aan verduurzaming van de bebouwde omgeving en in samenwerking met opdrachtgevers en architecten de milieu impact van de bebouwde omgeving zoveel als kan te beperken. Legolisering van installaties en Comfort as a Service zijn stappen richting een circulaire economie.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Architect: Topos Architectuur & Bouwkunde
Beeld: Topos Architectuur & Bouwkunde
 

Deel dit op social media:

GERELATEERD NIEUWS

Bouw Schoonhovens College en Sporthal De Meent van start

Gemeente Krimpenerwaard zet in op duurzaamheid met de bouw van een nieuw, modern schoolcomplex en sporthal voor het Schoonhovens College op de locatie van de huidige sporthal De Meent in Schoonhoven. Dit door Geurst & Schulze architecten ontworpen complex biedt plaats aan beroepsgerichte VMBO-opleidingen. 

Kindcentrum KC Op Zee in gebruik!

Groen en Slim: Het nieuwe schoolgebouw van KC Op Zee
We zijn trots op het duurzame schoolgebouw van KC Op Zee in Noordwijk van Sophia Scholen ontworpen door Topos architecten. Het is een combinatie van onderwijs en kinderopvang in een prachtige, natuurlijke setting. 

Sheddaken: slim pluspunt van Etty Hillesum Lyceum

Vintis is betrokken bij het bouwen van een bijzonder schoolgebouw voor het Etty Hillesum Lyceum ‘De Marke’. Een praktijkschool van meer dan 10.000 m2 voor VMBO- en MAVO-onderwijs. Het Etty Hillesum zet met deze school de toon hoe modern praktijkonderwijs eruit kan zien!
 

Nieuwbouw Coenecoop College Waddinxveen officieel geopend!

Het nieuwe Coenecoop College Waddinxveen heeft deze week haar deuren geopend voor ruim 950 scholieren op vmbo-, havo- en vwo-niveau. Het nieuwe gebouw heeft een gezonde leeromgeving met een aangenaam binnenklimaat.

OVERIG NIEUWS

Engineer Werktuigbouwkunde bij Vintis zijn betekent verder kijken dan de techniek!

Waarom Yoeri iedere dag met plezier naar werk komt?

 

BWRI Sappemeer als toonbeeld van duurzaamheid

​Bij Vintis erkennen we de uitdagingen op weg naar Paris Proof 2040. Maar door onze ervaring met maatwerkoplossingen, voegen wij daadwerkelijk waarde toe – niet alleen aan uw gebouw, maar ook aan de toekomst.

Op naar een groenere toekomst!

In 2024 gaan we verder: We gaan nog meer energie+ gebouwen realiseren en bijdragen aan duurzame energieopwekkende gebouwen waarbij WENG de indicator is voor de werkelijke energie-efficientie van het gebouw.
Projecten en gebouwen die echt verschil maken: een extreem lage CO2 uitstoot hebben tijdens de productie van de gebruikte materialen maar ook een lage CO2 uitstoot tijdens de gebruiksfase. Door nu te investeren in hoogwaardig vastgoed, bereiken we samen de Paris Proof doelstelling in 2040!

School van het Jaar publieksprijs voor Basisschool de Boemerang!

Gefeliciteerd Basisschool de Boemerang uit Utrecht met het winnen van de 'School van het Jaar' publieksprijs uitgeschreven door Arcello awards 2023! Als Vintis zijn we trots op onze bijdrage met duurzaam technisch advies, van ontwerp tot realisatie.