Circulair ontwerp Sporthal Waddinxveen

Circulair ontwerp Sporthal Waddinxveen

2021-04-06
Circulair ontwerp Sporthal Waddinxveen
Vintis heeft met Topos architecten een bijzondere duurzaamheidsopgave gerealiseerd: een circulaire sportaccommodatie.
De sportaccommodatie wordt zo gebouwd dat deze kan worden verplaatst wanneer het naastgelegen zwembad op termijn wordt vernieuwd. Hiervoor is gekozen voor hergebruik van materiaal en zijn demontabele constructies en installaties toegepast. Het ontwerp is circulair, wat betekent dat gebouwonderdelen en de technische installaties een zo laag mogelijke impact hebben op het milieu.
Voor de technische installaties is een modulair plan uitgedacht. De installaties kunnen zo met de sporthal meeverhuizen als het zover is. Voorbeelden van de circulaire bouwkundige installaties zijn:
  • Het leidingwerk is op strategische punten uitgevoerd met losneembare (vitaulic) koppelingen, zodat de onderdelen makkelijk en compact te demonteren en vervoeren zijn.
  • Prefab onderdelen speelt hierin ook een rol: bijvoorbeeld kunststof (modulair) opgebouwde verdelers voor de verwarming. Deze kan door het gebruik van standaard afmetingen in z'n geheel worden meegenomen voor hergebruik elders.
  • Met de leveranciers is ook gekeken naar het minimaliseren van de afvalstroom tijdens gebruik. Zoals uitwasbare filters voor de luchtbehandelingskast.
  • Het dak is voorzien van PV panelen met C2C certificaat. Hierdoor is het gebouw Energieneutraal,  met een lage milieubelasting.
  • Duurzame en bio-based materialen zien, zoals bio-based dakisolatie.
De visie van Vintis is het bijdragen aan verduurzaming van de bebouwde omgeving en in samenwerking met opdrachtgevers en architecten de milieu impact van de bebouwde omgeving zoveel als kan te beperken. Legolisering van installaties en Comfort as a Service zijn stappen richting een circulaire economie.

Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Architect: Topos Architectuur & Bouwkunde
Beeld: Topos Architectuur & Bouwkunde
 

Deel dit op social media: