Theater Het Kruispunt

Theater Het Kruispunt

Theater Het Kruispunt is gerevitaliseerd tot cultureel centrum van Barendrecht. In de nieuwe situatie zijn naast het bestaande theater, de nieuwe openbare bibliotheek, de lokale omroep en een nieuw restaurant samengevoegd. Tevens zijn er vergader-, workshopruimten en (huis)werkplekken gerealiseerd ten behoeve van maatschappelijke en culturele activiteiten.Het gehele gebouw is rigoureus gerenoveerd. Door het creëren van een nieuwe vide met dakramen is een ruime, lichte en overzichtelijke foyer ontstaan met een grootse cascade die het kloppende hart van het cultureel centrum is. De cascade met de eikenhouten terrassen vormen één grote multifunctionele trap die de bezoekers naar de bibliotheek, de radiostudio en het nieuwe theaterbalkon op de 1e verdieping leiden. De cascade wordt op verschillende manieren gebruikt, tevens verandert het gebruik van de cascade gedurende de dag. ’s Morgens wordt er koffie gedronken, een tijdschrift gelezen en wordt er voorgelezen aan klassen. ’s Avonds vinden er optredens plaats of kunnen 500 theaterbezoekers zich over de terrassen verspreiden.
 
In het ontwerp van de klimaat- en regelinstallaties is rekening gehouden met de snelle fluctuatie in de personele belasting. Bij een pauze tijdens een voorstelling loopt de theaterzaal leeg is in korte tijd een grote warmtelast beschikbaar in de foyer en op de cascade. Om te voorkomen dat de temperatuur in de ruimten teveel oplopen wordt de foyer voorgekoeld en wordt een overschrijding voorkomen. De klimaatinstallatie in de Theaterzaal zorgt tijdens de pauze tevens voor het comfort.
                                                  
Voor klimaatinstallaties van het theater is gekozen voor een BaOpt systeem. Dit systeem heeft als eigenschap dat een constante en optimale kwaliteit van temperatuur, vocht en CO₂ wordt gezorgd. Door toepassing van het BaOpt system wordt een optimaal klimaat gerealiseerd zonder tocht.

Met een tweetal nieuwe luchtbehandeling kasten en 36 naregelingen wordt het theater, de foyer en de bibliotheek voorzien van een optimale klimaatregeling die snel kan inspelen op piekbelastingen. Naast de luchtbehandeling installatie is het gebouw tevens voorzien van gasloze warmteopwekking met warmtepompen en een vloerverwarmingssysteem. Er is een nieuwe regelkast geplaatst voor de aansturing van de luchtbehandeling, warmteopwekking, verlichting en de vloerverwarming. Het Baopt system maakt optimaal gebruik van warmteterugwinning waardoor er minder energie nodig is om de lucht te conditioneren. Door middel van het continue meten van de temperaturen, vochtgehalte, druk in de ruimte en het CO₂ gehalte wordt er niet meer geventileerd dan nodig is.
 • Type werk
  Installatietechnisch advies
 • Opdrachtgever
  BAR-organisatie
 • Architect
  Hanrath Architecten
 • Start bouw
  Juli 2016
 • Opleverdatum
  Februari 2017
 • Locatie
  Barendrecht
 • Omvang
  5.563 m²
 • Project website
  Bekijk de project site

Neem voor meer informatie contact op met

Robert Rodenburg

Functie: Directeur, Sr. Adviseur
Email: r.rodenburg@vintis.nl
Telefoon: +31 (0)79 361 18 43
Expertises: Integraal, duurzaamheid, BEM

Frank Kalis

Functie: Partner, Sr. Adviseur
Email: f.kalis@vintis.nl
Telefoon: +31 (0)79 361 18 43
Expertises: Werktuigbouwkundige installaties