Universiteitsbibliotheek EUR Rotterdam

Universiteitsbibliotheek EUR Rotterdam

Het huidige gebouw van de Universiteitsbibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam, gebouwd in 1968 op campus Woudestein, heeft een totale renovatie (bouwkundig en installaties) ondergaan. Het gebouw had niet alleen het einde van zijn levensduur bereikt, de UB moest ook aangepast worden aan de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Het boekenbestand digitaliseert steeds verder en het papieren boek verdwijnt naar de achtergrond.

Het gerenoveerde gebouw biedt onderdak aan ca. 900 studiewerkplekken, ca. 50 kantoorwerkplekken voor medewerkers en de boekencollecties van de UB en het Rotterdamsch Leeskabinet.

In de nieuwe UB draait het om ontmoeting, samen werken en samen studeren. Om dit optimaal te kunnen faciliteren zijn alle ingrepen gericht op het open maken van het gebouw en het terugbrengen van licht, transparantie en ruimtelijkheid. Grote vides en een nieuwe hoofdtrap creëren meer ruimtelijkheid; daklichten zorgen voor meer licht. Daarnaast zullen de trappenhuizen en brandscheidingen halverwege het gebouw in glas worden uitgevoerd, zodat de ruimtelijke verbinding tussen het westelijke en het oostelijke deel sterk verbetert.

Uit het oogpunt van duurzaamheid en comfort in combinatie met de monumentale aspecten van het gebouw, zijn alle gevelkozijnen vervangen door stalen, geïsoleerde kozijnen voorzien van drievoudige beglazing.

Advieswerkzaamheden

Technisch Toezicht gebouwgebonden- en gebruikersinstallaties.
Uitvoering - Oplevering - Nazorg

Ontwerpteamleden

Opdrachtgever: Stevens van Dijck
Architect: dvdp, defesche van den putte architectuur + stedebouw
Installatieadvies: ABT

 • Type werk
  Technisch toezicht
 • Opdrachtgever
  Stevens van Dijck
 • Start bouw
  mei 2016
 • Opleverdatum
  september 2017
 • Locatie
  Rotterdam
 • Omvang
  9.000 m2

Neem voor meer informatie contact op met

Adko de Roode

Functie: Sr. Technicus
Email: a.deroode@vintis.nl
Telefoon: +31 (0)79 361 18 43
Expertises: Specialist duurzaamheid, Werktuigbouwkundige installaties

Cedric van Wijk

Functie: Projectleider
Email: c.vanwijk@vintis.nl
Telefoon: +31 (0)79 361 18 43
Expertises: Werktuigbouwkunde