IKC De Toverberg Zoetermeer

IKC De Toverberg Zoetermeer

IKC De Toverberg is één van de eerste scholen van Nederland zonder klaslokalen. Het gebouw bestaat uit één grote open ruimte die weliswaar door de split-level en de meerdere niveaus is opgedeeld. Met interieurelementen zijn diverse groepsruimten gecreëerd. Met name de akoestiek en de temperatuurregeling waren bijzondere aandachtspunten voor het integrale ontwerp. De complexiteit van het Programma: het samenbrengen van de wensen van de vier gebruikers in één open ruimte met goede akoestische eigenschappen en hoog comfort. De nieuwbouw is in nauwe samenwerking met de gebruikers ontworpen vanuit een vernieuwde visie op het basisonderwijs (TOM onderwijs).

De wens van het schoolbestuur was een duurzame school met zo laag mogelijke onderhouds- en energiekosten, maar met maximaal comfort. Deze wens is vertaald naar een installatie-arm gebouwontwerp volgens de passiefhuis methodiek. Er is rekening gehouden met de gebouworientatie, de bezonning, gebruik van passieve zonnewarmte en de toepassing van passieve zonneschermen. De gebouwschil is geoptimaliseerd waardoor de hoeveelheid techniek beperkt is gebleven.

Advieswerkzaamheden:
Ontwerp werktuigbouwkundige en elektrotechnische gebouwgebonden en gebruikersinstallaties.
BEM studie (Building Energy modeling)
Programma van Eisen - Voorontwerp - Definitief Ontwerp - Aanbesteding & Gunning - Uitvoeringsbegeleiding - Oplevering 

Integratie van de verschillende disciplines (bouwkundig, technisch en constructie)
Het gebouw is integraal ontworpen in BIM. Alle installaties zijn weggewerkt. Door de open structuur zijn retourkanalen voor de ventilatie tot een minimum beperkt. Het glasdak bespaart energie door de afvoer van warme ventilatielucht in de zomer en passieve zonnewarmte in de winter.
 
Gekozen maatregelen i.v.m. duurzaamheidsambities
  • Drievoudig glas: laag energieverlies, hoge lichtdoorlatendheid voor veel daglicht. De winterzon verwarmt het gebouw (U=0,6, LTA 0,72 / g=0,62).
  • De massa van het gebouw draagt bij aan lage temperaturen in de zomer .
  • Hoge luchtdichtheid van de bouwkundige schil en vensters, (klasse qv >0,15).
  • Geoptimaliseerde gevel, vloer en dakisolatie.
  • Balansventilatie met warmte terugwinrendement van 90%.
  • Gasloze opwekking: Luchtwarmtepomp met hoog rendement.
  • CO2 gestuurde ventilatie en passieve koeling via de ventilatielucht.
  • Dimbare verlichting.
  • PV panelen.
 
Lage exploitatiekosten
Het gebouw heeft lage exploitatiekosten en levensduurkosten door:
  • Building energy modeling en ontwerp door Vintis volgens de passiefhuis methodiek.
  • Om de energiekosten laag te houden is rekening gehouden met de gebouw oriëntatie, de bezonning, gebruik van passieve zonnewarmte en de toepassing van passieve zonneschermen tegen oververhitting.
  • De gebouwschil is geoptimaliseerd waardoor de hoeveelheid techniek beperkt is gebleven. Hierdoor zijn de levensduurkosten laag.
  • Inzet retourlucht om het rendement van de Luchtwarmtepomp te verhogen.
  • Gebouwbeheersysteem met energiemonitoring en beheer op afstand.
 
Comfort, akoestiek in het bijzonder
Om een goede akoestiek te krijgen in een gebouw met maar één vertrek is gebruik gemaakt van:
  • Selectie luchtwarmtepomp low noise uitvoering, beperking uitstraling geluid naar omgeving, eigen te openen ramen en speelterras.
  • Speciale selectie ventilatieroosters ter beperking installatiegeluid.
  • Akoestisch en absorbtiemateriaal en meubels en kasten.
  • Bouwkundig Ontwerp: split-level.
  • Geperforeerde gipsplaten in wandafwerking.
  • Goed geluidsabsorberend plafond.
 
Hoog comfort door:
  • Temperatuurregeling in zones.
  • Vloerverwarming en –koeling in combinatie met luchtverwarming- en -koeling.
  • Koeling en ontvochtiging van de ventilatielucht in de zomer.
Ontwerpteamleden:
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Gebruiker: Unicoz Onderwijsgroep
  • A
  • B
  • C
binnenluchtkwaliteit
  • A
  • B
  • C
visueel comfort
  • A
  • B
  • C
thermisch comfort
  • A
  • B
  • C
akoestisch comfort
  • Type werk
    Advies nieuwbouw
  • Opdrachtgever
    Gemeente Zoetermeer
  • Architect
    LIAG Architecten en Adviseurs
  • Start bouw
    juli 2016
  • Opleverdatum
    september 2017
  • Locatie
    Zoetermeer
  • Omvang
    2.800 m2

Neem voor meer informatie contact op met

Frank Kalis

Functie: Adviseur
Email: f.kalis@vintis.nl
Telefoon: +31 (0)79 361 18 43
Expertises: Werktuigbouwkundige installaties

Peter Trompert

Functie: Sr. Technicus
Email: p.trompert@vintis.nl
Telefoon: +31 (0)79 361 18 43
Expertises: ­Duurzame en energiezuinige bouw (DuBo) projecten

Adko de Roode

Functie: Sr. Technicus
Email: a.deroode@vintis.nl
Telefoon: +31 (0)79 361 18 43
Expertises: Specialist duurzaamheid, Werktuigbouwkundige installaties