Hoofdpost Brandweer Leidsche Rijn

Hoofdpost Brandweer Leidsche Rijn

De gemeentelijke brandweer Utrecht heeft een nieuw 'hoofdkantoor' in het stadsdeel Leidsche Rijn. In het gebouw zijn behalve de uitrukfunctie voor een deel van Leidsche Rijn ook alle stafdiensten en kantoorfuncties van het Utrechtse korps ondergebracht. 
  • Kantoortoren met 9 etages, totale hoogte 43 meter.
  • Remise met ruimte voor 14 voertuigen in 'Le mans-opstelling.
  • 20 logieskamers voor uitrukdienst op de eerste etage.
  • Eigen oefenplaats voor hulpverleningsoefeningen.
  • Oppervlakte terrein: 13.000 vierkante meter. 
Advieswerkzaamheden
De brandweer Utrecht heeft een Programma van Eisen en wensen voor de nieuwbouw samengesteld. Op basis van dit Programma van Eisen heeft Vintis installatieadviseurs van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht (OGU) de opdracht gekregen om een ontwerp voor de werktuigbouwkundige installaties uit te werken. 

Ontwerp werktuigbouwkundige gebouwgebonden en gebruikersinstallaties.
Voorontwerp – Definitief Ontwerp – Bestek - Aanbesteding & Gunning - Uitvoeringsbegeleiding – Oplevering 

Bijzonderheden
Eén van de randvoorwaarden voor de nieuwbouw van brandweer Utrecht was dat het gebouw 'duurzaam' moest worden. Dat betekent onder andere energiezuinig en gebruik makend van duurzame energiebronnen. Dankzij speciale aandacht voor en investering in de klimaatbeheersing is in samenhang met het bouwkundig en elektrotechnisch ontwerp een gebouw gerealiseerd met een reductie van 20 procent op de huidige energieprestatiecoëfficiënt. 

De nieuwe hoofdwacht blinkt uit in duurzaamheid door: 
  • Betonkernactivering voor koelen en verwarmen 
  • Energieopslagsysteem in de bodem van 175 kW i.c.m. een koelmachine 
  • Webbased klimaatregelsysteem met daarin opgenomen de besturing van 
  • Verlichtings-, zonwering-, CCTV- en inbraakinstallaties 
  • Installaties opgenomen in constructieve vloeren 
  • Energieprestatie coëfficiënt 0,80 (EP-eis 2005)

Bodemopslagsysteem:
Als basis voor de energieleverantie voor het binnenklimaat hebben wij gekozen voor een bodemopslagsysteem waarbij we gebruik maken van het oppompen van grondwater voor verwarming in de winter en voor koeling in de zomer. Via een warmtewisselaar wordt het grondwater gebruikt om de ventilatielucht voor het gebouw op de gewenste temperatuur te brengen. Behalve met de luchtbehandelingsinstallatie wordt ook de constructie van het gebouw met behulp van betonkernactivering op de gewenste temperatuur gebracht. 

Door deze toepassing is minder energie nodig voor koeling of verwarming dan bij conventionele koude- en warmteopwekkers. Voor de pieken in de warmte- en koudevraag is de stadsverwarming en een kleine conventionele koelinstallatie aanwezig. 

Gebruikerswensen:
De specifieke gebruikerswensen zijn in overleg met de brandweer geïnventariseerd en in het ontwerp meegenomen. Vanwege de diverse gebruikersgroepen, met ieder hun eigen gebruikstijden, zijn een drietal onafhankelijk van elkaar werkende luchtbehandelinginstallaties toegepast. Via een LON-systeem is alle techniek in het gebouw beheersbaar.

Werktuigbouwkundige installaties, basis gebouwgebonden en gebruikersinstallaties. Bestek, uitvoeringsbegeleiding en oplevering
  • A
  • B
  • C
binnenluchtkwaliteit
  • A
  • B
  • C
visueel comfort
  • A
  • B
  • C
thermisch comfort
  • A
  • B
  • C
akoestisch comfort
  • Type werk
    Advies nieuwbouw
  • Opdrachtgever
    Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Utrecht
  • Architect
    Claus en Kaan Architecten
  • Opleverdatum
    januari 2005
  • Locatie
    Utrecht
  • Omvang
    Totaal oppervlak 6.850 m2b.v.o.
  • Project website
    Bekijk de project site
Bewaar dit project

Neem voor meer informatie contact op met

Robert Rodenburg

Functie: Directeur, Adviseur
Email: r.rodenburg@vintis.nl
Telefoon: +31 (0)79 361 18 43
Expertises: Integraal, duurzaamheid, BEM

Bekijk ook de andere projecten in deze rubriek: